Regels voor Fietsendragers in Nederland - De fietsendragerspecialist

Regels voor fietsendragers binnen Nederland

Er moet rekening gehouden worden met de wettelijke regels voor fietsendragers die in Nederland gelden, wanneer je een drager monteert op de auto. Deze regels zijn er om de verkeersveiligheid te waarborgen, overtreding hierop kan leiden tot een boete.

Om te beginnen is een goede maat fietsendrager, passend bij de auto, belangrijk. De drager voldoet bij verkoop aan de vereiste afmetingen. De regel is dat de fietsen die geplaatst worden, mogen echter aan beide kanten van de auto niet meer dan 20 centimeter uitsteken. Hierbij moet rekening gehouden worden met het feit dat er geen scherpe delen uitsteken.

 

Regels over gewicht van fietsendrager

Het gewicht van de fietsen in combinatie met de fietsendrager, mag niet hoger zijn dan het gewicht van de maximale kogeldruk. Belangrijk om te checken voor aankoop van een drager!

 

Aanvullende regels

Afhankelijk van het model fietsendrager, zijn er nog een aantal aanvullende regels. Wanneer de drager of de fietsen de achterlichten en/of het nummerbord van de auto (gedeeltelijk) bedekken, is een verlichtingsbalk op de drager verplicht. Op de verlichtingsbalk moet een witte nummerplaat bevestigd worden (overeenkomend met de auto nummerplaten). De verlichting van de verlichtingsbalk moet aangesloten zijn en geen defecten vertonen.

Het mag voor zich spreken dat het gebruik van de fietsendrager gebeurd op verantwoorde wijze. De fietsen moeten goed bevestigd zijn, lichte en/of losse onderdelen worden van de fietsen verwijderd en de drager wordt uitsluitend voor fietsen gebruikt.

Een fietsendrager bevestigd op een aanhanger kent verder regels met betrekking van het uitsteken van de drager inclusief fietsen. Een personenauto of samenstel van voertuigen (inclusief aanhanger) mag in de lengte niet meer uitsteken dan 1 meter achter de auto. Wanneer hier sprake van is, is er geen markering nodig. Als het uitsteken niet meer dan maximaal 5 meter vanaf de achteras is, is markering wel nodig.

 

Regels voor fietsendragers in het buitenland

Wanneer u de fietsendrager buiten Nederland gebruikt, is het belangrijk om te checken welke regelgeving daar geldt. Binnen Europa zijn er niet veel afwijkende regels maar toch kunnen er kleine verschillen zijn.

Bekijk de ANWB website voor meer buitenlandse regelgeving.