Waar moet je op letten als je een fietsendrager koopt?

Waar moet je op letten als je een fietsendrager koopt?

Je zit waarschijnlijk al een tijdje te denken over het kopen van een fietsendrager. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten als je er één koopt? De meeste zijn namelijk best aan de prijs en je wilt achteraf geen spijt hebben. Hieronder een rijtje met dingen waar je op kan letten als je een fietsendrager gaat uitzoeken.

1. De bouwkwaliteit van de drager.

Er zijn veel verschillende soorten fietsendragers. Maar ze zijn lang niet allemaal van goede kwaliteit. Het is daarom belangrijk om te kijken welke materialen er veel gebruikt zijn voordat je tot kopen over gaat. Dit staat meestal beschreven in de omschrijving of bij de specificaties. Maar kijk ook zeker even bij de reviews die mensen achtergelaten hebben, want hier kunnen hele waardevolle inzichten tussen staan. Let wel op dat je niet blind af gaat op deze reviews, want het kan ook gewoon iemand zijn die niet zo handig was of pech had.

2. De bevestiging van drager

Fietsendrager kopen

Veel verschillende merken fietsendragers hebben net een andere manier waarop je hun product op je auto bevestigd. Welk systeem bij jou past is altijd lastig in te schatten, dan zou je er eerst eens een paar moeten proberen. Zoek ook zeker even naar een onafhankelijke test. (Bijvoorbeeld ANWB of Consumentenbond)Deze geven meestal een eerlijk antwoord op de vraag hoe makkelijk het bevestigen werkt.

Let ook op dat sommige dragers specifiek voor een bepaald auto merk zijn. Zeker bij fietsendragers die je op de achterklep bevestigd is het belangrijk goed naar de comptabiliteit te kijken.

3. Het vermogen van de drager om twee elektrische fietsen te dragen.

Je ziet tegenwoordig steeds meer elektrische fietsen. Zeker de wat oudere modellen dragers zijn hier niet op berekend, want elektrische fietsen zijn namelijk een stuk zwaarder dan normale fietsen. (Tip: kan jouw fietsendrager jouw e-bikes net niet dragen? Haal de batterij uit de fietsen, soms kan het dan net wel.)

De nieuwere modellen kunnen eigenlijk standaard e-bikes aan. Het maximaal draagvermogen zit dan meestal tegen de 60 kg. Maar het is toch altijd aan te raden om bij de specificaties even goed te kijken naar het maximale draagvermogen.

4. De manier waarop fietsen op de fietsendrager gemonteerd worden.

Ook hier zijn de verschillen per merk soms heel groot. Er is sowieso een verschil tussen de plek waar de drager komt. Dakdragers koop je per fiets, dus als je verschillende maten fietsen hebt, zullen die ook op verschillende manier bevestigd worden. Bekijk van de verschillende dragers een aantal filmpjes om goed te doorgronden hoe een systeem werkt en om in te schatten of je er mee overweg kunt, voordat je tot kopen overgaat.

5. De anti-diefstal mogelijkheden.

Fietsendrager anti diefstal

Je wilt uiteraard niet dat je even een broodje gaat halen en je fietsen zijn weg als je terugkomt. Vroeger hing je gewoon een hangslot om je fietsen heen. Maar tegenwoordig hebben veel nieuwe modellen anti diefstal standaard ingebouwd. Staat dit hoog op je lijstje, lees dan even goed in de beschrijving of de fietsendrager die je wilt kopen ook uitgerust is met deze extra functie.