Verlichting fietsendrager - De fietsendragerspecialist

Fietsendragerverlichting

Op niet alle fietsendragers zit verlichting. Op de oudere modellen soms niet, maar op de wat nieuwe modellen meestal wel. De nieuwste hebben soms zelfs LED verlichting.  De verlichting bestaat uit rode achterlichten, remlichten, richtingaanwijzers en reflectoren.

Zit de verlichting niet al aan je drager, geen probleem! Er zijn veel verschillende versies beschikbaar om aan je drager te bevestigen, je hebt uiteraard wel een stekker nodig bij je auto om ze aan te sluiten.

Is verlichting verplicht op je fietsendrager?

Het simpele antwoord is nee. Maar! Het is wel verplicht om duidelijk zichtbare achterverlichting op je auto te hebben, dat betekent dat wanneer je fietsendrager gedeeltelijk of geheel voor je lampen zit. Je wel verplicht bent zichtbare lichten te plaatsen op je drager. Voor je kentekenplaat geldt dit ook.

De officiële wetgeving artikel 5.18.7  e van de Regeling voertuigen:

“Indien de verlichting en retroreflectoren van het voertuig door de lastdrager of de goederen worden afgeschermd, moet de lastdrager aan de achterzijde zijn voorzien van

  • twee rode achterlichten
  • twee rode remlichten
  • twee rode retroreflectoren
  • twee ambergele richtingaanwijzers

Die moeten zijn aangebracht op een afstand van niet meer dan 0,50 m vanaf het punt van de grootste breedte van het voertuig met inbegrip van de lastdrager”

Waar moet je op letten?

Bij de aanschaf van een fietsendrager, nieuw of tweede hands, is het belangrijk om te kijken of er lampen aan zitten. En als dit niet het geval is, of de drager het zicht op je lampen belemmerd. Want dan moet je er op rekenen dat je nog lampen moet aanschaffen.

Wil je losse verlichting kopen, kijk dan goed of ze op jouw merk fietsendrager passen. De meeste merken hebben ook hun eigen soort verlichting, deze zijn meestal makkelijk bij te bestellen.

Aanbod bol.com voor verlichting